Kombinationsdiagram i Excel 2010

Ett kombinationsdiagram innebär att du förenar två olika diagramtyper med varandra. Det klassiska och kanske bästa sättet är att kombinera ett stapeldiagram med ett linjediagram. I bilden nedan finns två dataserier, sålda hus och genomsnittspris fördelat på månaderna Jan – Jun.

 

Jag börjar med att markera cellområdet A7 : C7 och väljer fliken Infoga, Stapel, 2-D stapel,  Grupperad stapel. Jag får då den vanligaste diagramtypen i Excel.

 

 

Därefter markeras staplarna för Genomsnittspris, som ska ändras till diagramtypen Linjediagram. Välj Infoga, Linjediagram, 2 D linje. Nästa steg är att markera linjediagrammet och omvandla det till en sekundäraxel.

 

 

Staplarna för Genomsnittspris är omvandlat till ett linjediagram. En del återstår att göra.

 

 

 

Under fliken Diagramverktyg, väljer jag fliken Layout och längst till vänster ikonen Formatera markering.

I dialogrutan Formatera Dataserie väljs Sekundäraxel.

 

 

 

Nu börjar diagrammet se bra ut.

 

 

 

Nu ska kombinationsdiagrammet snyggas till. Under fliken Design väljer jag diagramformatet Format 42 som ger en svart bakgrund med vit text. Därefter markeras förklaringsrutan som ska placeras nederst. Jag väljer fliken Layout, Förklaring och Visa förklaring i nederkant.

 

Nu ska det läggas till rubriker bredvid de två lodräta axlarna. Jag väljer fliken Layout, Axelrubriker, Rubrik för primär lodrät axel och alternativet Roterad rubrik. Här skriver jag in Antal sålda hus. Under samma ikon väljer jag sedan Rubrik för sekundär lodrät axel och roterad rubrik. Här skriver jag in Genomsnittspris per hus.

Sedan markeras endast diagramytan och här väljer jag under fliken Format, Figurformat alternativet Diskret effekt, Blå – Dekorfärg 1. Till sist markerar jag linjen som ska utjämnas. Under fliken Layout väljer jag återigen Formatera markering. I dialogrutan väljs till vänster Linjestil och här klickar jag in i boxen Utjämnad linje.

 

Kombinationsdiagrammet är klart.

This entry was posted in Excel and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kombinationsdiagram i Excel 2010

 1. Magnus says:

  Tack för bra info om kombinationsdiagram. Själv utgick jag ifrån det rekommenderade, men det spelar väl mindre roll.
  Mitt diagram har procent på ena axeln och belopp på den andra.
  När jag skapar det hamnar Nollvärdena för belopp och procent ”i linje” med varann, vilket ger tydlighet (jag har både plus o minusvärden).
  Men när jag uppdaterar hamnar Nollvärdena för belopp och procent på olika ”höjd”, vilket gör diagrammet svårläst.
  Hur löser man det?
  Tack på förhand för all hjälp! Med vänlig hälsning / Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *