Latitud och longitud i Excel

Mats är sjökapten och seglar runt hela jorden med ett fraktfartyg. Ena månaden kan han vara i Indiska Oceanen och nästa i Stilla Havet. Han är Excelfantast och jobbar mycket med Excel när han är på bryggan. Fartyget har naturligtvis all topputrustning som finns för navigering, men Mats loggar intressanta positioner i Excel mest för sitt eget nöje och intresse.

Han undrar om man kan göra ett cellformat som automatiskt visar grader, minuter och sekunder för en position. Om han exempelvis skriver in 420329 som latitud ska det visas 42° 03’ 29’’ N och för longitud 235546 ska det visas 23° 55’ 46’’ E i cellen.

Det kan Mats göra med ett anpassat cellformat och dialogrutan Formatera celler (Tryck Ctrl + 1). I fältet typ skriver han in 00 (gradtecknet fås fram med Alt+0176) mellanslag, 00 mellanslag, en apostrof, mellanslag och slutligen två apostrofer. 00° 00’ 00’’

Longitud och latitud

Longitud och latitud-2

Resultatet för en position i Medelhavet. Han får skriva in N eller S (North or South) och i kolumn E, W eller E (West or East)

Latitude Longitude

 

Latituden utgår från ekvatorn som är 0° och varierar från 90° S till 90° N.
Longituden utgår från Greenwich och varierar från 180° W till 180° E.

 

 

 

This entry was posted in Excel and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *