3D-karta i Excel 365

I tidigare inlägg har jag beskrivit hur du kan infoga 3D-kartor i Excel. Analys- och presentationsverktyget har nu förbättrats i Excel 365 och här visas några nya exempel. I exemplet nedan har jag hämtat en databas som innehåller data om jordbävningar från hela världen och deras magnitud.

3D karta i Excel 365

 

Filen innehåller drygt 560 rader från år 2001 till 2017 och positionen bestäms av longitud och latitud.

 

Sedan väljs ikonen 3D-karta och Öppna 3D-Maps som finns på Infogafliken. I bilden nedan ligger fälten Longitud och Latitud i området Plats. Magnitude ligger i boxen Värde. Du använder samma teknik som när du skapar en pivottabell. Som standard visas värdena som staplar, men i detta exempel passar visualiseringen Värmekarta betydligt bättre.

3D karta i Excel 365-2

Bilden nedan visar tydligt koncentrationen av jordbävningar i den s.k. eldringen i västra Stilla Havet. Ju rödare värmekarta desto kraftigare jordbävning. Det går att rotera och zooma in globen till detaljnivå. Det är Microsofts söktjänst Bing som ritar värmekartan utifrån longitud och latitud, men det fungerar lika bra med stads- och ortnamn.

3D karta i Excel 365-3

3D karta i Excel 365-4

 

I Italien ligger koncentrationen av jordbävningar i landskapet Umbrien.

 

 

 

 

 

När jag höll utbildning på ett försäkringsbolag i Stockholm visade marknadschefen en värmekarta över deras kunder i Sverige, baserat på ortnamn.

3D karta i Excel 365-5

 

De visste redan att de allra flesta kunderna fanns i Sveriges större städer. Han zoomade in i detalj landskap för landskap och blev förbluffad när han undersökte delar av Småland. Han fann då en stor koncentration av kunder i mindre orter och de hade ingen aning om varför de var så väl representerade där.

 

Det går att skapa en video utifrån 3D-karta och i länken nedan finns en MP4-video med en roterande jord.

This entry was posted in Excel, Office 365 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *