JavaScript till Excel och nordkoreanskt virus i Word

Excel kommer inom kort stödja utvecklingsarbete med JavaScript. Sedan länge finns ju VBA – Visual Basic – men Microsoft ser fler möjligheter med att utveckla appar med JavaScript. Det Microsoft främst vill uppnå är snabbare hämtning av data från externa datakällor. En annan fördel är portabiliteten mellan Excel för Windows, Mac och Excel Online, då JavaScript ”motorn” redan är tillgänglig. Många utvecklare kommer därför att föredra JavaScript framför VBA.

Javascript

Microsoft öppnar också dörren i Excel till Internet Of Things. Ett exempel är att läsa av temperaturer från en sensor. Excel med JavaScript kan då ”streama” data till en cell utan rekalkylering, vilket tidigare inte varit möjligt med VBA. Samtidigt blir utvecklingen av ett nytt programmeringsspråk till Office ett gyllene tillfälle för hackers.

Just när USA:s och Nordkoreas ledare skakar hand och försöker bli vänner, fortsätter Nordkoreanska hackers att sprida virus. Den senaste kallas för TypeFrame och är klassisk såtillvida att en bifogad Wordfil sänds med e-post. Så fort en användare dubbelklickar på filen, körs en VBA kod som gör det möjligt för nordkoreanerna att placera en s.k. RAT (Remote Access Trojan) på användarens dator. Den går igenom brandväggen, stjäl data och smittar andra datorer i nätverket.

TypeFrame är den sjätte cyberattacken hittills i år från Nordkorea. De flesta kända antivirusprogram upptäcker den, som till exempel Defender i Windows 10.

This entry was posted in Excel, Word and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *