Microsoft Office historik

Word 1.0 släpptes september 1983 och den var gjord för MS-DOS. Windows fanns ju inte och en finess var att man kunde ha flera dokument öppna samtidigt. Och när man blickar tillbaks så är det intressant att se att Microsoft alltid har satsat mycket på Mac-datorer.

Apple logga-2År 1985 släpps Word 1.0 för Macintosh och 1988 släpps Powerpoint för Mac. Man köpte helt enkelt upp företaget Forethought och det blev en succé på Macarna. Tro inte att det första Office gjordes för PC. År 1989 släpptes Office 1.0 för Macintosh, som innehöll Word, Excel och Powerpoint.

Win logga

Först året därpå släpptes Office 1.0 för Windows. 1992 kom så Office 3.0 för Windows, som innehöll Word 2.0, Excel 4.0, Powerpoint 3.0 samt MS Mail. Paketet såldes i miljontals exemplar.

Office 4.0 för Mac släpptes 1993 och med denna version hade man äntligen full kompatibilitet mellan Windowsfiler och Macfiler. Sedan går det snabbt med Office för Windows. Den kanske bästa versionen av Word släpps. Word 6.0 som nu har 10 miljoner användare. Excel 5.0 utvecklas enormt och Access 2.0 ingår.

Office 95 för Windows släpps i augusti 1995 och innehåller Word 95, Excel 95, Powerpoint 95, Access 95 samt Schedule. Tillsammans med Windows 95 försvann begränsningen på åtta tecken i ett filnamn, och nu finns äntligen stöd för långa filnamn. I slutet av året finns det 30 miljoner Excelanvändare.

Office assistenten

I december 1996 släpps Office 97 för Windows. 20 miljoner licenser såldes på mindre än ett år. Här dök den avskydda Office-assistenten upp när man minst ville.

 

Apple logga

 

Office 98 för Mac. Innehöll Internet Explorer 4.0 och Outlook Express, förutom alla de andra applikationerna. Stöd för Quick Time filer och Drag-and-drop.

 

Office 2000 för Windows och Pc. Alla apparna slutade på 2000. I maj 2001 släppte Microsoft Office XP för Pc. Alla apparna hade suffixet 2002. Samtidigt släpptes Office X för Mac. Word X, Excel X, Powerpoint X samt Entourage X som ersatte Outlook Express.

Office 2003Office 2003 blev en succé tillsammans med Windows XP. Försäljningen uppgick till 50 miljoner licenser. Två nya applikationer var InfoPath och OneNote och alla ikoner i paketet hade Win XP utseende. Stora förändringar i Outlook.

Office 2007

I januari 2007 släpptes Office 2007 ihop med Windows Vista. Det nya gränssnittet med flikar i stället för menyer ställde till problem och missnöje bland många användare. Arkivmenyn försvann och ersattes av Officeikonen. Många hade svårt för att hitta det man ville göra och Windows Vista gjorde inte saken bättre.

 

Office 2010 släpptes i juni och den här versionen finns fortfarande bland många företag och organisationer. Den är mycket stabil tillsammans med Windows 7 och innehåller en hel del nyheter. Innan lanseringen testades Office 2010 på 100 000 datorer och det är den första versionen som innehåller både 32- och 64-bits alternativ. Microsoft var tvungen att lägga tillbaks Arkivmenyn efter protester från användare.

Office 2013 innebar en stor förändring. Microsoft lägger mest utvecklingsarbete på Excel och Outlook. I Excel kommer de nya tilläggen Power Pivot, Power Query med flera tillägg som innebär att Excel i praktiken blir en relationsdatabas. Varje användare tilldelas en terrabyte på One Drive.

Office 2016

Office 2016/Office 365 kan köras lokalt eller i molnet. Word Online och Excel Online med begränsad funktionalitet. Ständiga uppdateringar till applikationerna.

 

Office paketet är Microsofts mest inkomstbringande produkt, med över en miljard användare. I debatten om leverantörsberoende och alternativa plattformar, anses beroendet av Office ofta som det svåraste hindret för ett byte till andra plattformar.

This entry was posted in Office 2010, Office 2013, Office 2016 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *