Transformera data med exempel

Microsoft har nyligen släppt ett tillägg (Add-in) för Excel 2016, Transform By Example. Det här är en smart teknisk nyhet som borde få många Excel entusiaster att jubla. Jag har tidigare skrivit om Snabbfyllning i Excel och det nya tillägget är en vidareutveckling av Flash Fill som ger mersmak.

Transformera data med exempel

När den är installerad lägger den sig till höger på menyfliken Data. Det finns ingen svensk översättning ännu, men det borde Microsoft i Sverige fixa snarast. Microsofts egen benämning är ”Example-driven search engine to find functions for your data wrangling tasks”.

Exemplet nedan visar namn i J kolumnen. I kolumn K har jag skrivit in namnen så som jag vill ha dom. Du bör skriva in två tre exempel. Ställ dig sedan i cell K4 och klicka på Get Transformations.

Transformera data med exempel-2

 

Jag valde här det översta alternativet och nu fylls alla namn i kolumn K med det namnmönster jag vill ha.

Transformera data med exempel-3

 

Nästa exempel är ännu mer imponerande. Notera den hopplösa datumstrukturen i kolumn D. I kolumn E har jag skrivit in tre datum så som jag vill det ska visas.

Transformera data med exempel-4

 

Romerska tal till heltal fixas kvickt. Transformera data med exempel gäller endast för Excel 2016, Excel Online samt Excel 2016 för Mac.

Transformera data med exempel-5

This entry was posted in Excel, Office 2016 and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *