Snabbfyllning i Excel – en repris

Snabbfyllning - en repris

 

Det är värt att berätta mer än en gång om hur upplyftande snabbfyllning i Excel är. Det måste vara en av Excels mest tidsbesparande verktyg och många användare blir lyckliga när de ser hur snabbfyllning fungerar. Snabbfyllning läser av ett mönster i cellen bredvid och försöker omvandla mönstret så som du skriver in det i cellen. Jens i Lund frågade mig senast om ett problem med telefonnummer.

Snabbfyllning - en repris-2

 

Jens får in telefonnumren från ett internt system men utan första nollan. Se kolumn A.

Han har försökt med åtskilliga varianter i Excel, men hittar ingen lösning. Det är mycket enformigt och tidsödande att manuellt skriva in en nolla framför alla telefonnummer, speciellt när det rör sig om över ettusen nummer.

Lösningen är att först formatera cellerna i kolumn B som text. Excel undertrycker nollor i celler som inte har något specifikt talformat, vilket är standard i Excel. Sedan skriver Jens in första telefonnumret som han vill ha det i cell B1 med en begynnande nolla.

 

Snabbfyllning - en repris-3

 

Klickar han därefter på Snabbfyllning blir resultatet som bilden visar. I Jens kalkylblad ändrades telefonnumret i över 1 000 celler på en sekund.

Den gröna triangeln är en felkontroll och indikerar att cellerna är formaterade som text. Du kan stänga av den genom att välja Arkiv, Alternativ, Formler och bocka av regeln för felkontroll.
Läs även tidigare inlägg Snabbfyllning i Excel 2013

This entry was posted in Excel and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *