Snabbanalys i Excel 2013/2016

Den lilla ikonen till höger om ett markerat område väcker inte så mycket uppmärksamhet. Men klickar du på den, öppnar det upp fina möjligheter för snabbanalys i Excel. Genom att endast lägga muspekaren över ett alternativ kan du få villkorsstyrd formatering, diagram, tabeller, miniatyrdiagram och olika slags formler. Väljer du fliken Summor behöver du inte ens skriva formlerna, det ordnar Excel. Observera att i bilden nedan finns inga formler, utan endast en uppställning som är markerad. Den svarta pilen visar ikonen Snabbanalys.

Snabbanalys i Excel

I bilden nedan har jag valt fliken Summor och alternativet % Totalt. Varje månadskolumn får då en procentuell fördelning, som annars hade varit mer tidsödande att göra manuellt genom att skriva en formel. Formeln i cell C7 som Excel skapar är =SUMMA(C4:C6)/SUMMA($C$4:$G$6). Formeln dividerar januari månads värden, med alla värdena i uppställningen. En synnerligen snabb analys.

Snabbanalys i Excel-2

This entry was posted in Excel, Office 2016 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *