Sortera kolumner i Excel

Att sortera kolumner i Excel tycks fortfarande vara en källa till problem och missförstånd. Jag får ofta signaler på detta när jag möter kursdeltagare i vårt avlånga land. Grundregel nummer ett är att det räcker med att ha aktiv cell i den kolumn som ska sorteras och sedan välja A till Ö, stigande sortering eller tvärtom fallande Ö till A. Svårare än så är det inte. Alla poster i Excellistan kommer då att sorteras på korrekt sätt.

sortera-kolumner-i-excel

Den aktiva cellen är i B kolumnen. Det har ingen betydelse var i B kolumnen den aktiva cellen är. Listan är sorterad efter företags-namn.

Många användare tror att de först måste markera den kolumn som ska sorteras. Över en miljon celler markeras då i kolumn B. Det är då det kan uppstå problem, trots att Microsoft lagt in en sorteringsvarning som ska göra användaren uppmärksam.

sortera-kolumner-i-excel-2

 

 

 

sortera-kolumner-i-excel-3

 

Den något kryptiska sorteringsvarningen. Väljer du alternativet Fortsätt med aktuell markering är katastrofen ett faktum. Alla poster i Excelfilen får då felaktiga uppgifter.

This entry was posted in Excel and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Sortera kolumner i Excel

  1. Britt Magnuson says:

    Tack för detta!!! Jag har hållit på i timtal med Excel-sorteringen utan att lyckas, trots hjälpen i programmet. Dessa instruktioner löste problemet på nolltid. Jag lägger din sida som favorit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *