Villkorsstyrd formatering i pivottabell

Att tillämpa villkorsstyrd formatering i en pivottabell i Excel kan vara klurigt. Eftersom datakällan ofta ändras tillkommer det nya rader och kolumner efterhand, och ändrar du rad- och kolumnfälten allteftersom i pivottabellen försvinner den villkorsstyrda formateringen. Så här gör du för att villkorsstyrd formatering ska tillämpas konstant i den föränderliga pivottabellen.

Villkorsstyrd formatering i pivottabell

I bilden har jag markerat cellerna B5:D14 och valt Villkorsstyrd formatering, Regler för över/under, samt Över medel. Jag har även valt grön fyllning med mörkgrön text.

Alla celler som ligger över cellområdets medelvärde formateras då som önskat.

 

Villkorsstyrd formatering i pivottabell-2

 

Men när ny data tillkommer i datakällan och pivottabellen uppdateras, hänger inte den villkorsstyrda formateringen med på rad 15 i cellerna B15 och D15.

 

 

 

Villkorsstyrd formatering i pivottabell-3

 

Jag markerar då cellområdet på nytt och väljer Hantera regler, och ikonen Redigera regel. Överst i Redigera formateringsregel ändrar jag från Markerade celler till Alla celler med Summa av Försäljning-värden för Datum osv.

 

 

Nu kommer den villkorsstyrda formateringen i pivottabellen att bli dynamisk och ändras beroende på hur många rader och kolumner som tillkommer efter en uppdatering.

This entry was posted in Excel and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *