Addera tid i Excel

Jag får ofta frågor om tidsberäkningar i Excel. Jonas undrar om det finns ett sätt att summera tid om totaltiden överstiger 24 timmar. Excels standard cellformat summerar upp till 24 timmar och blir slutsumman över det visas endast den tid som överstiger 24 timmar.

Addera tid i Excel

 

I bildens första exempel visas totaltiden korrekt, eftersom den är mindre än 24 timmar.

I nästa exempel har Jobb 1 ökats med tio timmar och då visas inte totaltiden som Jonas vill. Excel räknar rätt men visar fel och 01:45 är den tid som överstiger 24 timmar.

 

Lösningen för Jonas är att skapa ett anpassat tidsformat i Excel. I dialogrutan Formatera celler väljer han till vänster Anpassat och i fältet Typ skriver han in följande tidsformat. Formatet för timmar t skrivs in med hakparenteser.

[t]:mm

Addera tid i Excel-2

This entry was posted in Excel and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *