Konvertera filer i Office

Många användare känner säkert till att när Office 2007 lanserades, tillkom ett nytt filformat som innebar att alla filtyper i Office fick tillägget x. Doc blev Docx, xls blev xlsx osv. Vad en del kanske inte känner till är för att använda alla möjligheter i nyare versioner av Office, är det nödvändigt att du byter filändelse. Du bör exempelvis spara om en Excelfil från .xls till .xlsx för att utnyttja alla resurser som finns med diagram och pivottabeller.

Den här metoden har jag själv använt sedan dess, men det innebär också att jag får två filer med samma namn, en .xls och en .xlsx

Konvertera filer i Office

Är du inte observant kan detta leda till förväxling. I Windows är det inte standard att se filändelser i Utforskaren, även om du i bilden ovan under Typ kan se att det är olika filformat. Du kan även se [Kompatibilitetsläge] högst upp när du öppnat en fil, som är i ett äldre filformat. Tar du inte bort den äldre filen, finns det risk att du kanske öppnar den, ägnar många timmars arbete i den, utan att inse att du är i fel fil.

Konvertera filer i Office-2

Därför är det bättre att Konvertera filen, som du enkelt gör under Arkiv, Info

 

Följande dialogruta kommer fram, som tydligt förklarar vad som kommer att ske.

Konvertera filer i Office-3

Och slutligen denna dialogruta där du svarar Ja och öppnar arbetsboken igen. Med denna metod undviker du trassel med filhantering.

Konvertera filer i Office-4

Konvertera filer i Office-5

 

Så här ändrar du inställningen i Windows, för att visa filändelser. I Utforskaren väljer du Arkiv, Ändra mapp och sökalternativ och fliken Visning.

Ta bort bocken i alternativet  Dölj filnamnstillägg för kända filtyper, som av någon anledning är standard i Windows.

This entry was posted in Excel, Office 2016, Windows 10 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *