Funktionen Datedif

Åsa arbetar på en HR avdelning vid ett större företag. Hon undrar om det finns ett sätt i Excel att ta fram personalens anställningstid. Hon vill se tiden som typ 7 år, 3 månader och 18 dagar för varje person i företaget. Och det kan hon göra med funktionerna Datedif och Nu i kombination.

Det märkliga är att funktionen Datedif inte är sökbar eller dokumenterad i de svenska versionerna av Excel 2010 och 2013. Den har ingen svensk motsvarighet, men den funkar att använda ändå. Undrar om Microsoft ruvar på fler hemligheter. Bilden nedan visar ett antal fiktiva personer, med anställningsdatum och i C kolumnen deras anställningstid. I cell C2 finns följande formel.

Datedif

Datedif2

De olika enheterna i formeln beskrivs här:

”y” – Antal hela år mellan två datum
”m” – Antal hela månader mellan två datum
”d” – Antal dagar mellan två datum
”yd” – Antal direkta dagar mellan två datum, år ignoreras
”md” – Antal direkta dagar mellan två datum, år och månader ignoreras
”ym” – Antal direkta månader, år och dagar ignoreras

Eftersom funktionen =NU() alltid ger aktuellt datum och tid kommer filen ständigt att vara uppdaterad när den öppnas. Ampersand tecknet & sammanfogar de tre textsträngarna.

This entry was posted in Excel and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Funktionen Datedif

 1. Magnus says:

  Hej,

  Jag använder mig av er angivna formel (inklippt nedan från mitt Excelark) för att räkna ut tiden mellan ett födelsedatum och olika händelser. Födelsedatumet är 2015-04-15.

  Formeln fungerar fint för alla datum fram till årsskiftet (2016), men därefter blir det fel. Exempelvis blir 2015-04-15 – 2016-01-04 = 0 år, 8 månader, 133 dagar, när jag eftersträvar: 0 år, 8 månader, 20 dagar.

  Formeln verkar fungera bra i ert exempel. Någon idé om vad som blir fel?

  =DATEDIF(A1;NU();”y”)&” år, ”&DATEDIF(A1;NU();”ym”)&” månader, ”&DATEDIF(A1;NU();”md”)&” dagar”

  • admin says:

   Hej Magnus,

   Jag ser att din formel innehåller ordet amp efter &-tecknet.
   Prova med att ta bort alla förekomster av amp, så kommer det säkert att fungera. Jag har provat med ditt startdatum och det blir korrekt.
   Lycka till!

 2. Sabina Bronsfjärd says:

  Hej!

  Jag har försökt att skriva in formeln, men får värdefel samt att den inte verkar finnas som formel. Jag använder excel 2013. Vet du hur man kan få fram funktionen?

  Med vänliga hälsningar//

  Sabina Bronsfjärd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *