Speedometer i Excel

Vad är syftet med en hastighetsmätare i Excel? Jo, den kan användas på många sätt. Som en grafisk bild av ett verksamhetsområde i ett företag, som en bild av företagets lönsamhet, försäljning, täckningsbidrag, kostnader, statistik och egentligen till vad som helst. Den har blivit populär bland inbitna Excelanvändare och förekommer idag ofta i s.k. Dashboards i Excel tillsammans med vanliga diagram och miniatyrdiagram. Så här skapar du en speedometer.

Speedometer

I cell E4 finns följande formel. =200-(E2+E3) Det aktuella värdet skrivs in i cell E2 som uppdaterar speedometern och i B kolumnen finns inga formler, utan endast gränserna för start, initialt, mitt, slut och max i grafen.

Tricket för att skapa speedometern är att du först infogar två ringdiagram över varandra och omvandlar det sista ringdiagrammet till ett cirkeldiagram. Häng med.

 

Markera först cellerna A2:B6 och infoga ett ringdiagram. Högerklicka på ringdiagrammet och välj Formatera dataserie. Vid första sektorns vinkel sätter du rotationen till 270. Markera sedan den undre delen av diagrammet som ska döljas. Högerklicka välj Formatera dataserie, till vänster vid Fyllning anger du ingen fyllning. Ändra sedan färgerna på de tre ringdelarna till röd, gul och grön. Till sist tar du bort förklaringsrutan.

Speedometer-2

Bilden bredvid visar hur det ska se ut efter alla formateringar.

 

 

Speedometer-3Markera hela diagramområdet och välj sedan under fliken Diagramverktyg, Design, ikonen Markera data. Klicka på Lägg till och i fältet Serievärden markerar du in cellerna E2:E4 enligt bilden här. Du får nu ett nytt ringdiagram runt det första.

Markera det nya ringdiagrammet och välj ikonen Ändra diagramtyp och här väljer du ett cirkeldiagram.

Nu blir det besvärligt och svårt att markera rätt område, eftersom det finns både ett ringdiagram och ett cirkeldiagram i samma graf. Dessutom har jag noterat att det skiljer sig mellan de olika Excelversionerna 2007 och 2010. I Excel 2010 är du tvungen att först markera cirkeldiagrammet och sedan väljer du fliken Format, Formatera markering och välj här Rita serie på sekundäraxel. Det är samma teknik som när man skapar ett kombinationsdiagram.

Därefter högerklickar du på respektive ”tårtbit” och ger dem ingen fyllning. Högerklicka sedan på pekaren och välj Formatera dataserie. Sätt rotation till 270. (Tips: Du kan öka storleken på pekaren genom att öka från 1 till 10 i kalkylbladet). Högerklicka på pekaren och välj Lägg till dataetikett. Klicka in i dataetiketten så att markören finns i den. Skriv sedan in = i formelfältet och klicka in i cell E2. Nu är det klart.

Det är inte enkelt att skapa en speedometer i Excel, men det är fascinerande att man kan skapa diagram i Excel, på så många olika sätt.

This entry was posted in Excel and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *