Ankaret i Word

När du infogar en bild och andra objekt i en text placeras bilden som standard alltid i nivå med text. Du kommer aldrig att se ankaret om du inte ändrar hur bild ska förhålla sig till text.

Ankaret i Word

När du markerat bilden, ser du fliken Bildobjekt. Här kan du under ikonerna Placering och Radbyte ändra till andra alternativ. Det som sker är att bilden eller objektet lägger sig i ett annat skikt i Word och ankaret dyker upp, som bilden här visar uppe till vänster. Vilket gör det mycket lättare att placera bild var du vill i förhållande till text.

Ankaret fäster sig i det stycke du infogat objektet (bilden) och du kan dra och släppa ankaret till ett annat stycke om du vill. Paginerar du mycket i Word och infogar objekt är det utmärkt att veta att du kan låsa ankaret, så att bilden (objektet) alltid kommer att finnas på den aktuella sidan.

Ankaret i Word-2

 

Högerklicka på bilden och välj Storlek och läge, välj sedan fliken Läge och aktivera alternativet Lås fästpunkten längst ner till vänster. Nedan visas ett låst ankare.

Ankaret i Word-3

 

 

Se även Ändra standard för att infoga bild i Word

 

 

This entry was posted in Word and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ankaret i Word

 1. Anders Gustavsson says:

  Hej.
  Jag använder Word 2010 ver 14.0.7173.5000 och OS W7-home.

  Jag har problem med att låsa en bild till en bestämd plats på sidan. Jag har studerat och testat det som skrivits ovan med ankaret, det är bara det att inget ankare uppträder och bilderna åker omkring som en tvål på en blöt glasskiva. Om det t.ex. finns tre bilder på en sida som skall placeras tätt under varandra i vänster marginal, format rektangulärt, och jag flyttar en, så kommer de övriga två att dansa omkring till annan placering och ibland annan sida. Ibland verkar de hänga i ett gummiband, de åker tillbaka till ursprungsplatsen om jag försöker flytta dem.
  Jag har testat med att gruppera dem och lägga dem i textruta, men inget hjälper. Det enda bildformat som fungerar hyfsat är ”I nivå med text” men det blir så mycket öppet eller onödigt stora bilder om de får hel sidbredd. Jag kan också gruppera tre bilder i bredd i formatet ”I nivå med text” om jag lyckas samla dem.
  Jag har skrivit mycket i äldre word-program där det fungerat bättre, (fast aldrig så bra som i Framemaker).

  • admin says:

   Hej Anders,

   Både jag och min fru känner igen ditt problem som du beskriver väl. Vi har använt Word i 30 år och vet hur man måste kämpa med programmet vid vissa tillfällen. Testa med att använda figursättningen Framför texten. I nivå med text bör också gå. Undvik textrutor och ett annat alternativ är att infoga en tabell. Det år ju bra att lägga in en bild i en cell. Sedan högerklickar du och väljer Tabellegenskaper och här kan du välja Figursättning runt om.
   Lycka till !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *